Ukraina-krigen siste: Moskva 'planlegger falskt flagg-angrep'; sjødrone treffer russisk skip; kona til MP på Playboy etter "drapsforsøk" (2023)

Viktige punkter
  • Stor russisk eksportknutepunkt angrepet av ukrainske sjødroner, sier Moskva
  • Satellittbilde av skadet russisk marineskip viser mulig oljelekkasje
  • Video viser skadet marineskip tauet tilbake til havnen i Svartehavet
  • Kona til ukrainsk politiker dukker opp på Playboy-forsiden etter mistenkt attentatforsøk
  • Den russiske forsvarsministeren besøker 'Sentrum' troppers frontlinje
  • Moskva prøver å stoppe handelen i Ukrainas havner - men bruker våpen de mener er "mindre sannsynlig å risikere eskalering"
  • Fremtidige kriger:Kan dette være Russlands neste mål?
  • Spørsmålene dine svarte:Kan vi se en så ille situasjon som Tsjernobyl?
  • Direkterapportering av Jack Parker og (tidligere) Jess Sharp

22:23:01

USA forventer liten fremgang fra Saudi-Arabia-samtalene om Ukraina

Internasjonale samtaler om hvordan krigen skal løses skal starte i den saudiarabiske byen Jeddah i morgen.

Som vi rapporterte klokken 14.47, vil Kina sende en delegat, etter å ha avslått en invitasjon til det første toppmøtet i København.

Onsdag sa president Zelenskyy at han håper samtalene vil bane vei for et fredstoppmøte mellom Russland og Ukraina til høsten.

Men USA har ikke så høye forventninger.

I et intervju med Voice of America sa USAs nasjonale sikkerhetstalsperson John Kirby at Det hvite hus forventer at ingen "håndgripelige resultater" kommer ut av den globale samlingen.

"En del av målet her er å avsløre flere av det internasjonale samfunnet for president Zelenskyys fredsformel og prøve å få støtte for det fremover," sa Kirby.

Den såkalte 'fredsformelen' er en 10-punktsplan den ukrainske presidenten har fremmet siden i fjor høst, basert på å sikre fred ved å sikre mat- og energisikkerhet, og gjenopprette Ukrainas territorielle integritet i sin helhet (blant annet).

Kirby sa at toppmøtet i Jeddah ikke skulle sees på som å få de 10 punktene satt i stein, men snarere å diskutere hvordan fred vil se ut.

"Zelenskyys perspektiver, Ukrainas perspektiver, må være det grunnleggende elementet. De må respekteres fullt ut når forhandlinger finner sted, sa han.

"Men vi er bare ikke der ennå. Mr. Putin har ikke vist noen indikasjon på at han er villig til å forhandle – snarere tvert imot."

21:52:01

Hvorfor Ukraina gikk etter Novorossiysk

La oss se litt dypere på Ukrainas nattlige angrep på Olenegorsky Gornyak-skipet, som ligger til kai i den russiske havnebyen Novorossiysk ved Svartehavet.

Som vi har sagt, var angrepet bemerkelsesverdig fordi det er første gang Ukraina har målrettet en kommersiell havn i Russland.

Novorossiysk ligger godt innenfor russisk terror (rundt 60 mil øst for det annekterte Krim), og er en by bygget rundt havnen. Først grunnlagt som en festning i 1838, kom dens store ekspansjon etter hvert som havnen trakk mer handel.

På begynnelsen av 1900-tallet var det den største korneksporterende havnen i Russland etter Odesa, den nå ukrainske byen som var en del av det russiske imperiet på den tiden.

Den er fortsatt en viktig korneksporthavn frem til i dag. Etter all sannsynlighet vil de 50 000 tonnene med gratis korn som Kreml lovet seks afrikanske nasjoner forrige uke, ha forlatt via Novorossiysk.

I dag huser havnen skipsverft, et kjøleanlegg, en oljerørledningsterminal og kornheiser. Det er en stor russisk havn: for et tiår siden gikk en femtedel av all russisk last gjennom den.

Det har også militær betydning. I 2003 håndplukket president Putin byen for å huse en ny marinebase for Russlands Svartehavsflåte – selve skipene som Russland har truet med å bruke for å målrette alle skip på vei mot ukrainske havner i regionen.

Men dens største ressurs er olje. Rundt 1,8 millioner fat olje eksporteres fra Novorossiysk hver dag – det er 2 % av den globale forsyningen.

Caspian Pipeline Consortium, som driver en oljeterminal ved havnen, sa at angrepet forårsaket en midlertidig stans i bevegelsen av skip. Det er uklart om noen oljeeksportinfrastruktur ble skadet over natten.

Skipsbevegelsen er nå i gang igjen som normalt. Men den enestående naturen til dette angrepet og hvor det traff, er utvilsomt et varselsignal fra Kiev.

21:10:01

Russisk ambassadør i Storbritannia: Prigozhin er "for fremragende" til å straffe

Det er nå seks uker siden Wagner-sjef Yevgeny Prigozhin ledet et mytteri av leiesoldatene sine mot Kreml - bare for å avbryte det knapt 24 timer senere.

Han ble visstnok eksilert til Hviterussland, men som vi har sett de siste ukene, har han vært tilbake til Russland siden den gang.

CNN har intervjuet Russlands ambassadør i Storbritannia, Andrey Kelin, i kveld om hva som skjedde.

Han ble spurt om hvorfor mannen som militært tok på seg Kreml går fri, mens kritikere som Andrei Navalnyj kunne tilbringe flere tiår bak lås og slå.

"Undersøkelsen pågår," sier Kelin.

"Hva skjedde når [hans] tropper når til Rostov? Ingen har blitt drept i det hele tatt. Det var ingen skade i det hele tatt. Etter min forståelse, som en soldat beskrev det, er han for fremragende."

Han legger til: «Det var ikke noe forsøk på å få Putin. [...] Prizoghins folk og Wagner skulle gå under kontroll av forsvarsdepartementet, og få samme lønn og samme ammunisjon [som russiske soldater].

"De ville ikke det, fordi fortjenesten deres da de var uavhengige var høyere enn det som ble foreslått for dem."

Da han blir presset med påstanden om at 15 russiske soldater døde under opprøret, svarer Mr. Kelin: "Det er ikke min forståelse."

Han ble deretter spurt hvorfor Prigozhin fikk lov til å returnere til St Petersburg for å møte afrikanske ledere på et toppmøte i forrige uke, noe et bilde fra arrangementet vitner om.

"Jeg så det bildet, og det beviser ingenting," sier han. "Kanskje de har forretningsforbindelser eller noe sånt. Jeg har ingen forklaring på det."

20:32:01

Ukraina arresterte fire etter dødelig helikopterulykke i januar

Du husker kanskje helikopterulykken i Brovary, en by i utkanten av Kiev, i januar i år – krasjet som tok livet av Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrsky.

Tjenestemenn har etterforsket krasjet siden den gang, og har nå arrestert fire tjenestemenn fra den statlige nødetaten.

Alle fire er varetektsfengslet, mistenkt for å ha brutt flysikkerhetsregler, forårsaket død og skade på eiendom.

En femte person - sjefen for den ukrainske flysikkerhetstjenesten - er også satt i husarrest, anklaget for offisiell uaktsomhet.

drepte 14 mennesker,Brovary-helikopterulykkensjokkerte Ukraina, fordi det drepte et av de viktigste medlemmene av den føderale regjeringen, og noen av de høyeste tjenestemennene i hans innenriksdepartement.

Ytterligere fire personer ble drept og 25 skadet på bakken da helikopteret styrtet inn i en barnehage.

Det var ingen indikasjoner på det tidspunktet at krasjet var noe annet enn en ulykke, selv trodde tjenestemenn ikke umiddelbart kunne redegjøre for årsaken.

President Zelenskyy startet en kriminell etterforskning dager senere.

20:08:01

Russisk sopran saksøker operaselskap for å ha droppet henne over krigen

En russisk operasanger saksøker Metropolitan Opera for beslutningen om å droppe henne etter Russlands invasjon.

AnnaNetrebko ble kuttet fra selskapets fremtidige engasjementer etter at hun angivelig nektet å avvise Vladimir Putin.

Hun saksøker Met Opera og dets daglige leder Peter Gelb for 281 000 pund i erstatning for tapt ytelse og øvingshonorar, og hevder det har forårsaket "alvorlig mental angst og følelsesmessig nød".

The Met har foreløpig ikke kommentert søksmålet.

Netrebko er født i Krasnodar i det sørlige Russland, og er en fremtredende sopran, med en karriere som strekker seg over verk av Mozart, Puccini, Verdi og Tsjaikovskij.

Hun var den første klassiske musikkartisten som ble kåret til Time Magazines '100 mest innflytelsesrike mennesker'-liste.

Men hennes avslag på å fordømme krigen har vakt kontrovers. I mai demonstrerte hundrevis for å protestere mot hennes opptreden på en festival i den tyske byen Wiesbaden.

19:40:03

Endrer Ukrainas angrep på et russisk Svartehavsskip noe?

Dagens største utvikling i krigen har vært Ukrainas angrep på et russisk krigsskip, Olenegorsky Gornyak, i Svartehavet.

Ukraina eier ikke ofte angrep som disse, men denne gangen kom bekreftelsen i løpet av få timer.

En ukrainsk etterretningskilde fortalte Reuters-byrået at sjødronen bar 450 kg TNT da den traff skipet, som hadde 100 russiske tjenestemenn på den tiden.

Kilden la til at "som et resultat av angrepet fikk Olenegorsky Gornyak et alvorlig brudd og kan for øyeblikket ikke utføre sine kampoppdrag."

Skipet så ut til å lekke olje fra den ene siden i ettermiddag, slik vår data- og etterforskningsenhet identifiserte i vårt innlegg klokken 17.00.

Men hvor skadelig har dette angrepet vært for Russlands Svartehavsflåte?

Uten tvil er hovedeffekten en psykologisk. Dette er det lengste inn i Russlands territorier som grenser til Svartehavet som Ukraina har truffet så langt.

Det er et tegn på at Ukraina er i stand til og villig til å målrette Russlands kommersielle havner.

Det er også et nivå av symbolikk her. Det var ett av seks krigføringsskip som ble brukt i øvelser dager før Russland startet sin fullskala invasjon.

Russland flyttet skipet fra Middelhavet, gjennom Istanbuls trange Bosporos-stredet, og inn i Svartehavet for øvelser tidlig i februar 2022. Skipet har holdt seg i Svartehavet siden.

Men selv om dette angrepet er bemerkelsesverdig, er det viktig å huske at dette bare er ett skip - og Russland har mange flere av dem.

Olenegorsky Gornyak er et landgangsskip av Ropucha-klassen, en kategori bygget i Polen for den daværende sovjetiske marinen mellom 1970- og begynnelsen av 1990-tallet. Dette bestemte skipet ble bygget i 1976.

Ukraina pleide å ha et skip av samme klasse, men det ble angivelig beslaglagt av russiske tropper under annekteringen av Krim i 2014.

Olenegorsky Gornyak, 112 meter lang og 15 meter bred, er et amfibieskip designet for strandlandinger - men det har ikke blitt brukt til det formålet i løpet av de 18 månedene de har vært i Svartehavet.

Den kan også frakte opptil 500 tonn utstyr og last, og er bevæpnet med to marinekanoner, to flere rakettoppskytere og fire bærbare luftvernrakettoppskytere.

19:12:01

På bilder: Ukrainsk kor øver for Edinburgh Fringe

Edinburgh Fringe Festival tiltrekker seg over to millioner besøkende hvert år - og denne gangen vil de ha et ukrainsk kor å glede seg over.

Medlemmer av Oberih har vært opptatt med å øve på Edinburgh Ukrainian Club nær sentrum.

Koret ble dannet på begynnelsen av 1970-tallet av ukrainske menn som hadde bosatt seg i Skottland etter andre verdenskrig.

Noen få grunnleggende medlemmer av koret er fortsatt involvert i dag, og har fått selskap av mange ukrainere som har flyttet til Edinburgh siden starten av krigen.

Olena Singh kom til Skottland i september 2022 og sa at det er «som en familie» etter at hun ble med i fjor.

Hun sa: "Da vi kom hit bestemte vi oss for at det ville være en veldig fin mulighet å synge i Skottland. Vi fant venner som inviterte oss til å begynne i koret, og det er et veldig godt samfunn. Nå er vi som en familie. Det er nå som en del av livet."

De vil dukke opp på Ross Bandstand i Princes Street Gardens mellom middag og 16.00 i morgen for å markere åpningen av festivalen, som en del av en dag lang feiring av musikk kalt Scotland Makes Music.

18:45:01

Russland forbyr «uvennlige» utlendinger å eie firmaer

President Putin har signert nye lover som tillater visse store russiske selskaper og banker å forby folk fra «uvennlige» land å holde eierandeler.

Statlige medier sa at regjeringen vil utarbeide en liste over russiske firmaer som skal dekkes av loven, inkludert "systemviktige" banker og firmaer som er over en viss terskel for antall ansatte, inntekter, skatter og eiendeler.

Det er ennå ikke klart nøyaktig hvilke land som offisielt vil bli klassifisert som "uvennlige" - men det er trygt å si at de vil være land som har innført sanksjoner mot Russland.

Loven vil bety at investorer fra disse landene kan få sine rettigheter til å eie aksjer suspendert, med disse aksjene fordelt proporsjonalt mellom russiske eiere.

18:19:23

Navalnyj: Min setning er ikke for meg, den er for deg

Det har vært et innlegg på Alexei Navalnyjs Twitter-konto, som reagerer på ettermiddagens straffutmåling.

"19 år i en straffekoloni med maksimal sikkerhet. Antall år spiller ingen rolle,"innlegget lyder.

«Jeg forstår godt at jeg, som mange politiske fanger, sitter på en livstidsdom.

"Hvor livet måles etter varigheten av mitt liv eller levetiden til dette regimet."

Den fortsetter: "Straffutmålingen er ikke for meg. Den er for deg.

«Du, ikke jeg, blir skremt og fratatt viljen til å gjøre motstand.

"Du blir tvunget til å overgi landet ditt Russland uten kamp til gjengen av forrædere, tyver og skurker som har tatt makten.

"Putin må ikke nå målet sitt. Ikke mist viljen til å gjøre motstand."

17:59:45

Hvorfor RAF-fly har avskjært russiske fly i flere måneder

Det britiske forsvarsdepartementet har offentliggjort bilder som viser RAF-jetfly som avskjærer russiske fly i den baltiske regionen.

I løpet av de siste fire månedene har 140 RAF Expeditionary Air Wing – som i stor grad er tyfonfly – snappet opp 50 russiske transportfly.

Disse flyene inkluderer jagerfly, bombefly og kommersielle fly.

Vårmilitæranalytiker Sean Bellforklarer hvorfor RAF har avskjært flyet.

"Disse russiske flyene flyr i internasjonalt luftrom, men de snakker ikke med noen. De bruker ikke noen av de tradisjonelle IFF, som betyr "identifiser: venn eller fiende?"

«Natos eiendeler går rett og slett opp og eskorterer dem, og sørger for at de ikke kommer opp i ugagn i internasjonalt luftrom.

"Det tyfonene vil ha gjort i stor utstrekning, er å fylle opp igjen. De vil ha brukt enten en britisk eller NATO-tanker.

"De får det til å se enkelt ut - men stol på meg det er det ikke. Ting spretter rundt som gale i luftstrømmen, men når du først er koblet til, fyller det opp flyet med drivstoff veldig raskt, og utvider rekkevidden til flyet ditt enormt.

«Storbritannia har vært lederen på luftmakt på den østlige flanken av NATO de siste fire månedene.

"Det har vært hundrevis av personell involvert i dette: ingeniører, administratorer, våpenfolk, og så videre. Det er en fantastisk teaminnsats å få disse flyene i luften.

"Men etter å ha overlevert til spanjolene, som nå overtar dette engasjementet, vil det britiske laget ha returnert hjem etter en massiv godt utført jobb."

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated: 15/12/2023

Views: 5931

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.